סירוב משכנתא עלול להיות מייאש, ולהשאיר אתכם חסרי תקווה ביטחון לגבי עתידכם הכלכלי. יחד עם זאת, יש אפשרות לקבלת 'משכנתא למסורבים'.

מונח זה מתייחס לאפשרויות משכנתא מיוחדות שנועדו לתת מענה לאנשים שבקשתם לקבלת משכנתא נדחתה על ידי הבנקים. משכנתאות אלו מותאמות במיוחד כדי לעזור במקרים מסוג זה, ולספק הזדמנות בכל זאת להגשים את החלום לבעלות על הבית.

'משכנתא למסורבים' היא חבל הצלה עבור אנשים שעלולים להיתקל במכשולים שונים בתהליך בקשת המשכנתא. חשוב לציין שפסילת משכנתא לא אומרת שאתם לא ראויים או לא מסוגלים להבטיח תשלומי הלוואה. זה אומר שייתכן שתצטרכו לבחון אפשרויות חלופיות גמישות יותר ומתאימות לנסיבות הייחודיות שלכם.

סוג זה של משכנתא מוצע לרוב על ידי מלווים לא מסורתיים המתמחים בעבודה עם מי שנדחו על ידי הבנקים. הם מבינים שהמצב הכלכלי של כל אחד שונה ונוקטים בגישה הוליסטית יותר בבחינת זכאותכם למשכנתא. גופים אלה לוקחים בחשבון גורמים נוספים מעבר לציון האשראי בלבד, כגון ההכנסה שלכם, היסטוריית התעסוקה והיציבות הפיננסית הכוללת.

 

למה בקשתכם למשכנתא נדחתה?

 

קבלת דחייה בבקשת המשכנתא עלולה להשאיר אתכם עם תסכול ובלבול. הבנת הסיבות מאחורי הסירוב היא חיונית, על מנת לטפל בכל בעיה פוטנציאלית ולשפר את הסיכויים  לקבל אישור בעתיד.

יכולות להיות מספר סיבות מדוע בקשת המשכנתא נדחתה. גורם נפוץ אחד הוא ציון אשראי לקוי. המלווים מסתמכים במידה רבה על ציוני אשראי כדי להעריך את כושר האשראי של הלווה והיכולת שלו להחזיר את ההלוואה. אם ציון האשראי נמוך, זה עשוי להצביע על היסטורית תשלומים שבחלקם אולי לא שולמו, היקף חוב גבוה  או בעיות פיננסיות אחרות שגורמות למלווים להסס לאשר את בקשת המשכנתא.

גורם נוסף שייתכן שהוביל לדחייה הוא היעדר הכנסה מספקת או היסטוריה תעסוקתית לא יציבה. מלווים רוצים להבטיח שיש ללווה מקור הכנסה אמין בכדי לעמוד בתשלומי המשכנתא בזמן. אם ההכנסה שלכם נמוכה או לא עקבית, זה עלול לעורר חששות.

בנוסף, סכום החוב גם כן יכול להשפיע על בקשת המשכנתא. המלווים מחשבים את יחס החוב להכנסה, המודד את אחוז ההכנסה שלך שמוקצה לתשלומי החוב. אם היחס שלכם גבוה מדי, זה עשוי להעיד על עומס פיננסי ולגרום למלווים להסס להעניק אשראי.

יתר על כן, תיעוד לא הולם או מידע חלקי עלולים להוביל לדחייה. חשוב לספק את כל המסמכים הדרושים ולהבטיח שהם מדויקים ועדכניים. כל אי התאמה או מידע חסר עלולים להעלות דגלים אדומים ולהביא לסירוב.

 

קיבלתם סירוב משכנתא: מה הלאה?

 

קבלת דחייה בבקשת המשכנתא שלכם היא לא סיטואציה נעימה, אבל חשוב לא לאבד תקווה. במקום להתעכב, הגיע הזמן להתארגן מחדש ולנקוט בצעדים יזומים. חשוב לדעת שהאפשרות של אישורי משכנתא למסורבי בנקים היא אופציה ממשית ואפשרית – ככל שתנקטו בכמה צעדים חשובים. כך, הדבר הראשון שצריך לעשות הוא לעיין ביסודיות במכתב הדחייה או בהודעה מהמלווה. זה יעזור לכם להבין את הסיבות הספציפיות לסירוב ולספק לכם גם תובנות חשובות לגבי היבטים הדורשים שיפור. שימו לב לכל נושא ספציפי שהוזכר, כגון ניקוד אשראי, הכנסה או רמות חוב.

לאחר שהבנתם את הסיבות מאחורי הדחייה, הגיע הזמן לנקוט בפעולה. התחילו בקריאת דוח האשראי שלכם, וזיהוי שגיאות או אי התאמות. אם תמצאו כאלה, תוכלו לפנות ללשכותה אשראי כדי לתקן את המידע. בנוסף, התמקדו בשיפור ניקוד האשראי שלכם על ידי תשלום חשבונות בזמן, צמצום חובות, והימנעות מבקשות אשראי חדשות.

לאחר מכן, העריכו את מצבכם הפיננסי ושקלו דרכים שונות להגדיל את ההכנסה או להקטין את החוב שלכם. זה עשוי להיות כרוך בחיפוש הזדמנויות תעסוקה נוספות, ניהול משא ומתן עם נושים לתנאים נוחים יותר, או בחינת אפשרויות איחוד חובות. על ידי הפגנת יציבות פיננסית ועומס חובות הניתן לניהול, אתם יכולים להציג תמונה אטרקטיבית יותר למלווים.

כדאי גם לשקול לפנות להדרכה של מתווך משכנתאות או יועץ פיננסי. אנשי מקצוע אלו יכולים לספק תובנות חשובות ולעזור לנווט בתהליך המורכב של בקשת משכנתא. הם יכולים להציע ייעוץ לגבי מלווים חלופיים או מוצרי משכנתא מיוחדים שעשויים להתאים יותר למצב שלכם.

 

משכנתא למסורבים

 

האם דירוג האשראי שלכם הוא הגורם המעכב?

 

אם בקשת המשכנתא שלכם נדחתה, אחד הגורמים המרכזיים שעשויים לעמוד בבסיס לדבר הוא ניקוד האשראי. ציון האשראי שלכם ממלא תפקיד משמעותי בתהליך קבלת ההחלטות של המלווה, שכן הוא משקף בין היתר את היכולת להחזיר את ההלוואה. ציון אשראי נמוך יכול להוות מכשול גדול בקבלת אישור משכנתא.

כדי לטפל בבעיה זו, התחילו בקבלת עותק של דוח האשראי, מלשכות האשראי. עיינו בו בקפידה כדי לזהות מידע שלילי שעשוי להשפיע על הציון. חפשו היכן ביצעתם תשלומים באיחור,  או יחסי ניצול אשראי גבוהים. גורמים אלה יכולים להוריד משמעותית את ציון האשראי.

בנוסף, במידה ומצאתם שגיאות או אי דיוקים בדוח האשראי, הגישו בקשה לתיקון. דבר זה יכול לעזור לשפר את ציון האשראי שלכם ולהגדיל את הסיכויים לאישור משכנתא. בנוסף, הקפידו לשלם את כל החשבונות בזמן ולצמצם את החובות. להורדת יחס ניצול האשראי יכולה להיות השפעה חיובית על ניקוד האשראי שלכם.

מומלץ לשקול קבלת ייעוץ מקצועי בתחום, אדם שיכול לספק לכם הנחיות לשיפור ניקוד האשראי. כך למשל תוכלו להתחיל לחסוך באפיקי חיסכון שונים, יש לשלם בזמן חובות ולייצר לעצמכם הרגלי אשראי חיוביים. זה עשוי לקחת זמן, אבל עם מאמץ עקבי והתנהלות פיננסית אחראית, אתם יכולים לשקם את דירוג האשראי שלכם, ולשפר את הסיכויים לקבלת משכנתא.

לבסוף, חשוב לזכור כי ישנם גופים פיננסיים מלווים המתמחים בהצעת משכנתאות לאלו שיש להם ציוני אשראי נמוכים. המלווים הללו עשויים להיות גמישים יותר בקריטריונים לבחינת הזכאות ויהיו מוכנים בסיכויים גבוהים יותר לעומת הבנקים, לעבוד מולכם ולהעמיד אשראי. יחד עם זאת, חשוב לחקור היטב ולהשוות בין המלווים הללו כדי להבטיח שתקבלו עסקה הוגנת.

 

חשבו על ההתנהלות הפיננסית שלכם

 

הערכת המצב הפיננסי שלכם, הוא צעד קריטי, ככל שקיבלתם סירוב משכנתא. זה הזמן לקחת צעד אחורה ולהעריך את המצב הפיננסי הכולל שלכם. להלן שלושה תחומים מרכזיים שכדאי להתמקד בהם בעת חשיבה מחודשת על התוכנית הפיננסית שלך.

 

תקציב וחיסכון: חשוב לסקור את התקציב הנוכחי שלכם, ולזהות היכן ניתן לקצץ בהוצאות, במקביל להגדלת ההפרשות לחסכונות. יצירת תקציב ריאלי הוא צעד שיעזור לכם לנהל טוב יותר את הכספים שלכם ולהוכיח למלווים שאתם מגלים אחריות בפאן הכלכלי. יש לשקול לבטל הוצאות מיותרות, לנהל משא ומתן על חשבונות ולמצוא דרכים לחסוך יותר מדי חודש.

 

הגדלת הכנסה: אם ההכנסה הנוכחית שלכם אינה מספיקה כדי לעמוד בדרישות המלווה, ייתכן שהגיע הזמן לבחון אפשרויות להגדלת ההכנסה. זה יכול לכלול עבודה נוספת במשרה חלקית, או למשל פתיחת עסק צדדי. הגדלת ההכנסה לא רק תשפר את היציבות הפיננסית שלכם, אלא גם תגדיל את הסיכויים שלכם בקבלת המשכנתא.

 

פירעון חוב: רמות גבוהות של חוב יכולות להוות דגל אדום עבור מלווים, ולכן חיוני להתמקד בהפחתת החובות הקיימים. חשוב תחילה לתעדף תשלום חובות בריבית גבוהה, כגון יתרות בכרטיס אשראי או הלוואות אישיות. זה לא רק ישפר את ציון האשראי שלכם, אלא גם ישפר את יחס החוב להכנסה, מה שיהפוך אתכם למועמדים אטרקטיביים יותר למשכנתא.

 

האם שקלתם הלוואות לא מסורתיות?

 

קבלת משכנתא למסורבים היא אפשרות שכדאי לבחון בשוק המלווים הלא מסורתיים, כאפשרות חלופית. למלווים לא מסורתיים, כמו מלווי משכנתאות מקוונים או מוסדות פיננסיים חוץ בנקאיים, יש לרוב קריטריונים רכים יותר והם עשויים להיות מוכנים יותר לעבוד עם לווים שסורבו על ידי המערכת הבנקאית.

יתרון אחד של מלווים לא מסורתיים הוא היכולת שלהם לשקול גורמים נוספים מעבר לציוני אשראי והכנסה בלבד. הם עשויים לקחת בחשבון את היסטוריית התעסוקה, הנכסים והמצב הפיננסי הכולל – כדי לקבוע את הזכאות למשכנתא. זה יכול להיות מועיל במיוחד אם יש לכם מצב פיננסי ייחודי או מורכב שהבנקים המסורתיים עשויים שלא להבין או להכיל. חשוב לציין שבעוד שמלווים לא מסורתיים עשויים להציע קריטריונים מקלים יותר, הם עשויים גם לגבות ריביות גבוהות יותר או לדרוש מקדמה גדולה יותר. לכן, חיוני להעריך בקפידה את התנאים וההגבלות המוצעים על ידי מלווים לא מסורתיים כדי להבטיח שהם עולים בקנה אחד עם המטרות והיכולות הפיננסיות שלכם.

בכדי לאתר מלווים לא מסורתיים, יש להתחיל בביצוע מחקר מקוון או בחיפוש בעקבות המלצות מחברים, בני משפחה או אנשי מקצוע בתחום הנדל"ן. כמו כן, מומלץ להשוות בין מספר מלווים ולבקש הצעות מחיר כדי להבין את שיעורי הריבית, העמלות ותנאי ההחזר שהם מציעים.

לפני חתימה על הסכם עם מלווה לא מסורתי, הקפידו לבדוק היטב את הסכם ההלוואה, לפנות לייעוץ משפטי במידת הצורך, ולשאול כל שאלה שיש לכם. חשוב להבין היטב את התנאים וההגבלות לפני שמתחייבים למשכנתא אל מול מלווה לא מסורתי.

יניב בן אלישע שמאי מקרקעין
יניב בן אלישע
E&Y שמאות מקרקעין

מנהל פורום שמאים ויועץ

יניב בן אלישע, בעלים – שותף במשרד בוטיק המתמחה בשירותי שמאות מקרקעין וייעוץ כלכלי בתחום ההתחדשות עירונית. שמאי מקרקעין וכלכלן בעל תואר ראשון (B.A) מאוניברסיטת בר אילן, מתגורר בראשון לציון, חבר בוועדת התחדשות עירונית של לשכת שמאי המקרקעין, בעל ניסיון במגוון תחומי השמאות לרבות הערכות שווי למגזר הפרטי למגוון מטרות וכלה בשומות לגופים ממשלתיים כגון מבני ציבור, מעברי גבול יבשתיים, מתחמי מסחר ותעסוקה, מתחמים במסגרת הסכמי גג, קידום תב"ע ועוד.