קרקע חקלאית מתייחסת לסוג מסוים של קרקע המשמשת בעיקר לחקלאות ופעילויות חקלאיות. שטח הקרקע מקיף שטחים נרחבים של אדמה המעובדים לייצור יבולים, מחיית בעלי חיים ומוצרים חקלאיים אחרים.

קרקע חקלאית מיועדת ומותאמת במיוחד למטרות חקלאיות, בהתייחס לאיכות הקרקע, למערכות ההשקיה המותקנות בה ולתשתיות אחרות שיש בה לתמיכה בפעילות חקלאית.

אדמה חקלאית מאופיינת באדמה שהיא פורייה, מה שחיוני כמובן לצמיחה מוצלחת של יבולים וצמחים. קרקע מסוג זה ממוקמת בדרך כלל באזורים כפריים, הרחק מפיתוח עירוני, ולעתים קרובות מצויה באשכולות או באזורים הידועים בתפוקה החקלאית שלהם. קרקע זו ממלתא תפקיד חיוני בהבטחת ביטחון תזונתי ועמידה בדרישות של אוכלוסייה הולכת וגדלה.

ניתן לסווג את הקרקע לקטגוריות שונות בהתאם להתאמתה לסוגים שונים של יבולים ושיטות חקלאיות. לדוגמה, ייתכנו אדמות המתאימות לגידול דגנים, פירות, ירקות או גידול בעלי חיים. כל סוג של קרקע חקלאית דורש תנאים ספציפיים, כגון אקלים, זמינות מים והרכב הקרקע, כדי למקסם את התפוקה.

קרקעות חקלאיות הינן נכס יקר ערך, המספק יתרונות כלכליים וסביבתיים כאחד. היא תומכת בפרנסת החקלאים ותורמת לכלכלה המקומית והלאומית באמצעות ייצור ומכירה של מוצרים חקלאיים. בנוסף, יש כאן תפקיד מכריע בשימור המגוון הביולוגי, שמירה על מערכות אקולוגיות והפחתת שינויי אקלים באמצעות שיטות חקלאות ברות קיימא.

 

הסוגים השונים של קרקע חקלאית

 

ניתן לסווג קרקעות חקלאיות לסוגים שונים בהתבסס על גורמים כמו הרכב הקרקע, האקלים וסוג הגידולים או הפעילויות החקלאיות המתבצעות בה.

1. גידול יבולים: סוג אחד של קרקע חקלאית הינו קרקע המתאימה לגידול יבולים. לסוג זה יש בדרך כלל אדמה פורייה, זמינות מים נאותה ותנאי אקלים נוחים. זוהי אדמה לעיבוד המשמשת בעיקר לגידול דגנים, ירקות, פירות וגידולים אחרים.

2. שטחי מרעה: שטחי מרעה הם סוג נוסף של קרקע חקלאית המשמשת למרעה בעלי חיים. קרקע זו מכילה מאזורי דשא בהם בעלי חיים כמו בקר, כבשים ועיזים יכולים להתהלך וניתן להאכיל אותם. שטחי מרעה חיוניים לייצור בשר, חלב ומוצרים אחרים מהחי.

3. גפנים ועצי פרי: לפרדסים וכרמים נדרש סוג מיוחד של קרקע חקלאית המתמקדת בגידול יבולים ספציפיים כמו עצי פרי וגפנים. אדמות אלו דורשות תנאים ספציפיים, כמו מערכות השקיה נאותות וניהול קפדני, כדי להבטיח צמיחה ותפוקה בריאה של הגידולים.

4. קרקעות נוספות: בנוסף לסוגים אלה, יש גם צורות אחרות של קרקע חקלאית, כגון קרקע חקלאית מסוג בריכות דגים. קרקעות מסורתיות לגידול עצים וגידולים מגוונים הן שונות מאלו שנועדו לגידול דגים. קרקעות מסוג בריכות דגים הן למעשה מקווי מים שתוכננו במיוחד לגידול הדגים, תוך אספקת סביבה מבוקרת לגידולם.

 

תהליך רכישת קרקע חקלאית: כיצד זה עובד?

 

השלב הראשון בתהליך רכישת הקרקע הוא למצוא את הנכס העונה על הדרישות שלכם. זה כרוך בביצוע מחקר מעמיק, ביקור במקומות שונים והתייעצות עם סוכני נדל"ן או מומחים לחקלאות. גורמים שיש לקחת בחשבון כוללים את גודל הקרקע, קרבתה לשווקים ולתשתיות, איכות הקרקע  כמו גם מגבלות ייעודיות או חוקיות שעשויות לחול.

 

לאחר שזיהיתם קרקע חקלאית פוטנציאלית, חיוני להעריך את התאמתה לשימוש המיועד. זה כרוך בדרך כלל בביצוע בדיקות קרקע כדי לקבוע את פוריותה והרכבה, הערכת זמינות ואיכות המים והתחשבות בתנאי האקלים באזור. בנוסף, חשוב להעריך את היסטוריית השימוש החקלאי שלה, לרבות כל זיהום פוטנציאלי או שיטות חקלאות קודמות שעשויות להשפיע על התפוקה שלה.

 

רכישת קרקע חקלאית כרוכה לרוב בהתמודדות מול דרישות משפטיות ורגולטוריות. זה עשוי לכלול קבלת היתרים, רישיונות או אישורים מהשלטון המקומי. חיוני להבין את הדברים ולעמוד בתקנות, מגבלות השימוש בקרקע ותקנות איכות הסביבה שעשויות לחול על הפעילויות החקלאיות הספציפיות המתוכננות להתבצע בקרקע.

 

השלב הבא הוא לנהל משא ומתן על הסכם הרכישה. זה כרוך במשא ומתן על המחיר עצמו, ועל תנאי המכירה. מו"מ מתנהל לרוב אל מול המוכר עצמו או מול נציג מטעמו. מומלץ לפנות לייעוץ משפטי בשלב זה על מנת לוודא שכל המסמכים המשפטיים הדרושים, לרבות חוזה המכר והעברת הבעלות, ערוכים ובוצעו כהלכה.

 

קרקעות חקלאיות

 

מדוע כדאי לשקול קנייה של קרקע חקלאית?

 

קניית קרקע חקלאית מציעה יתרונות והזדמנויות רבות. ראשית, מדובר בנכס מוחשי שיכול לעלות בערכו לאורך זמן. אדמה היא משאב בשטח נתון, וככל שהאוכלוסייה גדלה, הביקוש למוצרים חקלאיים גדל, מה שהופך קרקע חקלאית להשקעה פוטנציאלית משתלמת. בנוסף, קרקע חקלאית יכולה לייצר הכנסה באמצעות פעילויות חקלאיות שונות כגון גידול יבולים, גידול בעלי חיים, או אפילו החכרת הקרקע לחקלאים אחרים.

יתר על כן, בעלות על קרקעות חקלאיות מאפשרת לאנשים לקבל שליטה על ייצור המזון שלהם. בעולם שבו ביטחון תזונתי הופך להיות חשוב יותר ויותר, היכולת לגדל מזון או להשתתף בייצור מזון מקומי יכולה לספק תחושה של סיפוק עצמי וקיימות. זה גם מציע הזדמנות לאמץ שיטות חקלאות אורגניות, להפחית את ההסתמכות על חומרים כימיים, ולקדם שמירה על איכות הסביבה.

יתרה מכך, קרקע חקלאית יכולה לשמש גידור מפני אינפלציה ואי ודאות כלכלית. היסטורית, קרקע הוכחה כהשקעה יציבה יחסית, כאשר ערכה עולה לרוב עם הזמן. השקעה בקרקע חקלאית יכולה לספק ביטחון כלכלי לטווח ארוך, שכן הביקוש למזון וקרקעות צפוי להמשיך ולגדול.

וכמובן שמי שיש להם קרקע חקלאית יכולים לראות בה אמצעי לגדל בעצמם, לטפח את האדמה ולתרום לקהילה המקומית.

 

השקעה בקרקע חקלאית: למי זה כדאי?

 

חקלאים ויזמי חקלאות: השקעה בקרקע חקלאית היא בחירה טבעית עבור חקלאים ויזמים מענף החקלאות שכבר פעילים במגזר החקלאי. עבורם, רכישת קרקע נוספת יכולה להרחיב את הפעילות, להגדיל את תפוקת היבול, או להוות שטח לחיות משק חדשות. זה מאפשר להרחיב את העסק ולנצל את יתרונות הגודל. יתרה מכך, מי שמעבד קרקע השייכת לו נהנה מתחושת ביטחון ושליטה מלאה על הפעילות שלו.

 

משקיעים המחפשים גיוון: השקעה בקרקע חקלאית יכולה להיות אופציה אטרקטיבית עבור משקיעים המעוניינים לגוון את תיק ההשקעות שלהם. קרקע חקלאית נחשבת לנכס מוחשי שאינו מתואם ישירות עם השווקים הפיננסיים המסורתיים (כגון מניות ואג"ח). זה יכול לספק גידור מפני תנודתיות בשוק ולהפחית את סיכון ההשקעה. בנוסף, זוהי אפשרות השקעה עבור אלה המחפשים תשואות יציבות.

 

שוחרי איכות הסביבה: קרקעות חקלאיות מדברות גם לאנשים עם תשוקה לאיכות הסביבה ושימור הטבע. על ידי רכישת קרקע חקלאית, הם יכולים לתרום לשימור בתי גידול טבעיים, להגן על המגוון הביולוגי ולקדם שיטות חקלאות בנות קיימא. אנשים אלה עשויים לבחור להחכיר את אדמתם לחקלאים העוסקים בגידול אורגני, או במי שעוסקים בשיטות חקלאיות מתחדשות המעניקות עדיפות לבריאות הקרקע ולשימור המערכת האקולוגית.

 

החשיבות של אדמה חקלאית למשקיעים ולחקלאים

 

לאדמות חקלאיות יש חשיבות עצומה לא רק עבור חקלאים ומשקיעים, אלא עבור החברה כולה. כפי שאמר וונדל ברי ברהיטות, "כדור הארץ הוא המשותף לכולנו". אדמה חקלאית היא הבסיס למערכת המזון שלנו, המספקת את המרחב והמשאבים הדרושים לגידול יבולים וגידול בעלי חיים. 

 

מעבר לתפקידה בייצור מזון, לקרקע חקלאית תפקיד מכריע בשמירה על הסביבה וקידום קיימות. הקרקע עצמה היא בית גידול לאינספור מינים, תומכת במגוון הביולוגי ושמירה על האיזון האקולוגי. 

 

קרקע חקלאית קשורה גם לקהילות מקומיות ולכלכלות כפריות. היא מספקת הזדמנויות תעסוקה, תומכת בפרנסה ותורמת לצמיחה כלכלית. בנוסף, קרקע חקלאית משמשת לעתים קרובות כמורשת תרבותית והיסטורית, המייצגת את המסורות והזהות של אזור. שימור וניצול קרקע חקלאית מאפשרים לנו לכבד את העבר שלנו תוך בניית עתיד בר קיימא.

 

ההכרה בחשיבותה של קרקע חקלאית חיונית בעידן של עיור וכיגול בביקוש למזון. ככל שאוכלוסיית העולם ממשיכה להתרחב, יש צורך להבטיח זמינות של קרקע פורייה לייצור מזון. השקעה והגנה על קרקע חקלאית הופכת לצעד חיוני לקראת השגת ביטחון תזונתי ושמירה על הדורות הבאים.

 

השקעה בקרקע חקלאית: האם זה כדאי?

 

השקעה בקרקע חקלאית יכולה להיות החלטה משתלמת ונבונה עבור אנשים המעוניינים לגוון את תיקי ההשקעות שלהם. האוכלוסייה העולמית הגדלה והביקוש הגובר למזון יוצרים שוק יציב למוצרים חקלאיים, מה שהופך קרקע חקלאית לאפשרות השקעה אטרקטיבית. בנוסף, ההיצע המצומצם של קרקעות לעיבוד בשילוב עם הפוטנציאל לעליית ערך לטווח ארוך הופכים קרקע חקלאית לאפיק השקעה פוטנציאלי רווחי.

אחד היתרונות המרכזיים של השקעה בקרקעות חקלאיות הוא יכולתה לספק תשואה עקבית. החקלאות היא ענף יסוד, וללא קשר לתנודות הכלכליות, הצורך במזון נשאר קבוע. יציבות זו יכולה לספק זרם הכנסה למשקיעים, במיוחד אלה שבוחרים להחכיר את אדמתם לחקלאים. יתרה מזאת, השקעה בקרקע חקלאית מאפשרת קבלת הטבות ותמריצי מס פוטנציאליים.

בנוסף לתגמולים כספיים, השקעה בקרקע חקלאית מציעה הזדמנות לתרום לפרקטיקות ברות קיימא. על ידי תמיכה בחקלאים וקידום טכניקות חקלאיות ידידותיות לסביבה, משקיעים יכולים להשתתף באופן פעיל בשימור משאבי הטבע. היבט זה של השקעה בקרקע חקלאית מתיישב עם הביקוש הגובר של הצרכנים למוצרים בעלי מודעות אתית וסביבתית, שגם יכול להגדיל את הערך והסחירות של הקרקע.

יחד עם זאת, חשוב לקחת בחשבון גורמים מסוימים לפני השקעה בקרקע חקלאית. ביצוע מחקר מעמיק ובדיקת נאותות הם חיוניים להבטחת איכות הקרקע, התפוקה וההיבטים המשפטיים בנושא. הבנת שיטות חקלאיות מקומיות, תנאי שוק ותקנות ממשלתיות הינם חלק בלתי נפרד מהתהליך. בנוסף, הכרחי להיות מוכנים לאופי ארוך הטווח של השקעה חקלאית, שכן התשואות עשויות שלא להיות מיידיות ויכול לקחת זמן עד שנהנים מפירות ההשקעה הזו.

יניב בן אלישע שמאי מקרקעין
יניב בן אלישע
E&Y שמאות מקרקעין

מנהל פורום שמאים ויועץ

יניב בן אלישע, בעלים – שותף במשרד בוטיק המתמחה בשירותי שמאות מקרקעין וייעוץ כלכלי בתחום ההתחדשות עירונית. שמאי מקרקעין וכלכלן בעל תואר ראשון (B.A) מאוניברסיטת בר אילן, מתגורר בראשון לציון, חבר בוועדת התחדשות עירונית של לשכת שמאי המקרקעין, בעל ניסיון במגוון תחומי השמאות לרבות הערכות שווי למגזר הפרטי למגוון מטרות וכלה בשומות לגופים ממשלתיים כגון מבני ציבור, מעברי גבול יבשתיים, מתחמי מסחר ותעסוקה, מתחמים במסגרת הסכמי גג, קידום תב"ע ועוד.